Ieși din cutie și experimentează libertatea!

Să ai și bani ca să te poți întreține și timp pentru viața personală părea în urmă cu câțiva ani o utopie, însă există oameni care au găsit soluții pentru a avea un echilibru între viața personală și cea profesională. Vino să îi întâlnești în 2 noiembrie la Cluj Napoca, la prima Conferință de Lifestyle Business din România.

Programul de la 9-17 omoară viața personală a oricui. Dacă ar fi doar de la 9-17 ar fi minunat, însă știm cu toții că drumul de la birou-acasă poate să ne ia destul de mult dacă locuim în orașe aglomerate sau în afara orașului. În plus, programul nu se termină niciodată la 17 pentru că, în multe companii, dacă “spargi ușa” la ora 17 ești văzut prost, mai ales dacă ai o funcție de conducere.

Nu știu dacă pe vremea părinților noștri era mai simplu să lucrezi de la 7- 15, însă pentru mulți care au copii, acest program este imposibil. Copiii merg la școală/grădiniță la 8, deci nu prea ai cum să îți începi programul la 7 dacă ai copii mici.

Pe de altă parte, să ai un job doar de dragul de a avea cu ce să îți plătești facturile poate că era un model de carieră pentru părinții noștri, care rezistau eroic la același loc de muncă timp de 30 de ani, indiferent dacă le plăcea sau nu, însă nu mai este un model acceptabil pentru generația Millennials. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, orizonturile lor s-au lărgit și au început să își dorească joburi care să îi pasioneze, pe care să le facă cu plăcere, care să îi împlinească personal. Dacă tot îți petreci 9 ore din zi la un loc de muncă, de ce să nu fie o muncă pe care să o faci cu pasiune?

Ca urmare, generațiile care au crescut cu cheia de gât, cu bone sau pe la bunici, într-un permanent dor de părinții lor, au promis că nu vor mai permite asta atunci când vor fi, la rândul lor, părinți. Ei sunt într-o permanentă căutare de soluții alternative și ei au venit cu acest model de lifestyle business, adică un mod prin care poți obține un echilibru între viața personală și cea profesională, care nu trebuie să stea neapărat în cutii separate.

Dacă ar fi să ne împărțim viața în cutii, așa cum este acum, înseamnă că avem 3 cutii: “job”, “familie” și “eu”. Pe modelul de program de la 9-17, asta înseamnă că 9 ore din zi stăm închiși în cutia “job”, fără să avem contact cu cutia “familie”. Ne mai rămân maxim 5 ore/zi ca să ne luptăm să rezolvăm problemele din cutia “familie”: cumpărături, gătit, ordine, timp petrecut cu copiii fără să ne mai rămână timp și pentru cutia “eu”. Modelul acesta de viață poate funcționa o perioadă mai lungă sau mai scurtă, însă problemele încep să apară pe rând, în fiecare cutie: în cutia “familie” apar problemele de cuplu, acestea influențează productivitatea de la locul de muncă, care atrage consecințe cu efect foarte puternic în zona “eu”, a stimei de sine. E un cerc vicios care e greu de spart altfel, decât dacă se încearcă o modalitate de a conecta cele 3 cutii și de a aduce un echilibru între cele 3 componente.

Soluțiile nu au întârziat să apară. Studiile arată faptul că generația Millennials este prima generație care pune familia mai presus de carieră, adică au rupt acest cerc vicios. Mai mult decât atât, aici nu vorbim doar de femeile din generația Millennials, ci și de bărbați, care, arată studiile, sunt cei mai implicați tați din toate generațiile de până acum.

Există însă o alternativă viabilă la modelul de viață în cutii?

Experiența arată că există. Nu o singură alternativă, ci mai multe, chiar și ca angajat:

1. Loc de muncă cu program flexibil care să îți permită să te ocupi și de familie, atât timp cât lucrezi 8h/zi. Am văzut modelul la multe firme din domeniul IT și funcționează de minune. Poți să vii la 6 dimineața dacă vrei sau la prânz, atâta timp cât îți faci treaba.

2. Program part-time pentru părinți, un model care funcționează foarte bine în multe țări din vest. Există o mulțime de variante, valabile pentru ambii părinți, de la a lucra zilnic câteva ore, până la a lucra doar 2-3 zile/săptămână.

3. Lucrul de acasă, care se practică în multe firme românești deja. Sunt joburi pe care le poți face liniștit de acasă, majoritatea celor care lucrează acasă declară că sunt mult mai eficienți. Un foarte bun exemplu este modelul mamelor antreprenor care reușesc să fie foarte eficiente lucrând de acasă, în timp ce au grijă de copiii lor.

4. Posibilitatea de a avea copiii lângă tine la locul de muncă. Există companii care au grădinițe, creșe, after-school în aceeași clădire, ceea ce le permite părinților să își viziteze copiii în pauze sau mamelor să alăpteze. Părinții sunt astfel mult mai liniștiți și eficiența lor crește.

Nu toate meseriile permit flexibilitate și nici lucrul de acasă și foarte puține companii au deschidere spre flexibilitate. În acest caz, singura variantă care le rămâne celor care vor să își integreze cariera în viața de familie și invers, rămâne antreprenoriatul.

Funcționează însă acest model în România? Poți avea o carieră pe care să o practici cu pasiune, împreună cu familia ta, să ai libertatea de a-ți face programul cum vrei tu, să ai și timp pentru tine și să faci și suficienți bani ca să îți plătești facturile?

Există și te invităm la Cluj Napoca în 2 noiembrie la prima Conferință de Lifestyle Business ca să cunoști câțiva dintre românii care au reușit și să afli de la ei cum este să trăiești în afara cutiilor.

Ai ocazia să întâlnești 14 speakeri, antreprenori sau angajați, care îți vor arăta calea pe care au găsit-o ei pentru a obține echilibrul dintre viața personală și carieră.

Totodata, te invităm să participi la unul dintre cele 3 ateliere din cadrul conferinței pentru a lucra și tu la cutia “eu” și a-ți descoperi propria cale.

Biletele s-au pus deja în vânzare, locurile sunt limitate, așa că te invităm să îți rezervi locul și să beneficiezi și de oferta early bird.

Conferința de Lifestyle Business este organizată de către Comunitatea Mamprenoare și Comunitatea FăBine.ro

Partener Media: Forbes România

Partener Gold: BCR - Scoala de Bani

Copyright ©Mamprenoare. Design by Martinus Design.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram