Magnetul de bani

Sunt oameni care fac bani și din piatră seacă.

Alții sunt în zona opusă, nu reușesc să facă niciodată bani sau, dacă reușesc să pună deoparte o sumă de bani, în scurt timp parcă se evaporă.

O perioadă de timp am studiat acest fenomen.

Să fie oare o iluzie sau e mai mult de atât?

Am ținut în corporații cursuri de educație financiară legate de obținerea și păstrarea banilor, credințe limitative, blocaje, am discutat inclusiv de moșteniri transgeneraționale care duc la pierderea banilor sau neputința de a-i obține și a-i păstra.

Banii sunt energie, vin și pleacă, important este cât stau pe lângă noi și ce putem face cu ei.

Am întâlnit oameni care au un blocaj în a obține bani.

Mulți dintre ei erau captivi în situații de viață nefavorabile, fie că erau relații în cadrul familiei cu părinții sau partenerul/partenera de viață, fie cu angajatorul la locul de muncă, fie cu furnizorii.

Oamenii care au blocaje în a obține bani nu știu să își ceară drepturile, nu cer măriri de salariu chiar dacă le merită sau colegii au câștiguri mai mari, le este greu să ceară prețul corect pentru serviciile lor, în firmă fac reduceri pentru clienți, negociază contracte de multe ori în pierdere, când dau bani împrumut nu sună ca să îi recupereze în cazul în care persoana împrumutată uită de ei și așa mai departe.

Sunt oameni care obțin bani dar au blocaje în a păstra banii câștigați.

La nivel de conducere am întâlnit oameni care câștigau bani mulți dar care îmi declarau că la final de lună toți banii sunt cheltuiți sau că au multe datorii.

Invitați să facă calcule la nivel anual, erau uimiți de sumele care le intrau în casă iau valoarea netă a averii lor era negativă sau slab pozitivă.

Erau conștienți că ei câștigă mulți bani și că îi scapă printre degete, lună de lună.

Acest lucru se întâmplă și în familii cu venituri mai modeste dar suficiente pentru a face economii și chiar investiții dacă banii a fi gestionați cu atenție.

”E ca și cum banii fug de mine. Cum reușeșc să pun ceva deoparte apare o cheltuială neprevăzută și banii iar dispar. Am obosit de acest ritual, parcă nu e pentru mine să pot să mă îmbogățesc.” Aud asta des la cursuri sau în întâlniri private.

Știu că nu e doar o impresie.

O parte dintre acești oameni au educație financiară, știu să administreze bani, citesc cărți, merg la evenimente, se informează.

Unii dintre ei știu să facă un buget și să îl administreze, cunosc elemente legate de risc și investiții, gestionarea banilor este parte din munca lor de la birou însă acasă nu mai e același lucru, este diferit când administrezi banii firmei și alta când administrezi banii personali.

Fie că nu faci destui bani, fie că îi faci și ei nu stau la tine, rezultatul este același: nu ai bani deoparte, nu poți face economii și investiții, nu te poți îmbogăți, simți că bați pasul pe loc și că șansa e aproape dar nu ajungi la ea.

Cei care pot să facă bani dar nu îi păstrează trăiesc o iluzie periculoasă, aceea că banii nu se termină, că ei vin lună după lună, într-un ritm stabilit și necesar.

Când apare un scurtcircuit în acest proces de obținere de bani apare un efect de domino.

Cheltuielile nu pot fi ajutate la nivelul unor venituri mai mici și zona financiară a familiei este în pericol. Uneori ia ani de zile pentru a reveni într-o zonă de siguranță financiară.

Banii sunt importanți.

Banii ne dau libertate, banii ne dau opțiuni, banii ne dau șansa la sănătate, educație, confort, vise împlinite.

Ne dorim să fim un magnet de bani.

De unde apar aceste blocaje?

Când și cum se formează?

Cum le identifici?

Putem sau nu să scăpăm de ele?

Cum facem să obținem bani și să îi păstrăm după ce i-am obținut?

Cum să fim un magnet pentru bani, atât în viața personală cât și în afacerea noastră?

Aceste subiecte vor fi câteva dintre cele pe care le vom dezbate în cadrul atelierului "Fii un magnet pentru bani", timp de două ore. Acest atelier vă poate schimba părerea despre bani, relația cu ei și chiar viața. Este un atelier cu aha-uri, conștientizări, informație, motivație și inspirație.

Vă aștept cu drag!

 

Anamaria Ciuhuță

Fondator FinancialParenting.eu

Speaker & Facilitator Conferința de Lifestyle Business

Cluj-Napoca, 2 noiembrie

 

Copyright ©Mamprenoare. Design by Martinus Design.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram